Emoties? Leer ze toe te laten!
Er zijn drie manieren om met emoties die we als pijnlijk of negatief ervaren, om te gaan:
- We onderdrukken ze: we willen de emotie niet dus laten we ze niet toe. We worden bang en vluchten ervoor of we duwen ze weg. Wanneer je een emotie niet wilt toelaten, zal je er alles aan doen om ze niet te moeten ‘voelen’. Je zal bijvoorbeeld ‘vluchten’ in je werk, je dag volproppen, alcohol drinken …
- We klampen eraan vast: we willen de emotie niet loslaten en houden er angstvallig aan vast. Je blijft bijvoorbeeld razend op een vriend die je pijn deed en denkt er de hele tijd aan terug.
- We laten ze toe: door ze op te laten borrelen en gewoon te laten zijn.
De twee eerste manieren zijn niet zo goed voor onze gezondheid: ze brengen stress met zich mee en zetten ons lichaam onder spanning. We gaan dus inzetten op de derde optie: pijnlijke gevoelens aanvaarden en ze daarna loslaten.
Emoties? Leer ze toe te laten!
Het loslaten van gevoelens zorgt voor meer ‘vrijheid’: het vrij zijn van de gevolgen van angst, boosheid en misvattingen. En die vrijheid is een belangrijke voorwaarde voor geluk.
In deze oefening gaan we aan de hand van onze verbeelding ons lichaam en onze geest proberen vrij te maken.
Zorg dat je ergens op een rustig plekje zit en niet wordt gestoord.
Speel het bestand af en sluit je ogen.
Emoties? Leer ze toe te laten!
Soms is het fijn om met iemand over je gevoelens te praten. Maar je kan ook proberen om negatieve gedachten/gevoelens zélf de baas te zijn.
Bestudeer ze en ontdek dat alles voorbijgaat.
Komen gevoelens van boosheid, verdriet, angst opzetten? Zet ze dan in gedachten op een bootje en zie ze wegdrijven. Sommige bootjes drijven snel weg, terwijl andere ietsje langer blijven hangen. Er komen bovendien altijd nieuwe bootjes bij. Ook die drijven voorbij …
Emoties? Leer ze toe te laten!
Wat vond je van deze oefening?
Hoe was het voor jou?
Wat voelde je in je lichaam bij deze oefening?
Wat ervaarde je bij de start? En na de oefening?