Moeilijk gesprek? Help!
Soms wil je iets vertellen maar vind je de juiste woorden niet. Een brief schrijven helpt om vooraf je gedachten op een rijtje te zetten. Je kan de brief ook gebruiken als handleiding tijdens het gesprek. Je kan erop terugvallen wanneer de emoties te sterk worden. Neem je tijd om de brief te schrijven. Laat het maar even bezinken.
Tijdens het schrijven kunnen emoties als boosheid, verdriet, verontwaardiging, angst … opborrelen. Dat is oké! Schrijf ze mee uit.
Bedenk wel, bij het herlezen van de brief, of die hevige emoties je relatie niet te erg beschadigen. Het kan misschien deugd doen om op het moment zelf “dikke onnozelaar” of “stomme trut” neer te pennen, maar in een moeilijk gesprek heeft dit weinig meerwaarde. Wanneer je samen ergens wil uitkomen, is het in de eerste plaats belangrijk dat de andere persoon weet waarom jij je hierbij zo voelt. Probeer je dus tijdens het schrijven ook af te vragen wat de relatie precies voor jou betekent en te focussen op wat het gedrag van de ander met jou doet.
Moeilijk gesprek? Help!
Je hoeft geen geweldig of beroemd schrijver te zijn om deze opdracht te maken. De brief is immers een persoonlijke voorbereiding. Misschien voer je het gesprek wel nooit. Maar het is in geen geval verloren moeite! Want je hebt voor jezelf je gedachten en gevoelens alvast onder de loep genomen. Dat is al heel wat.
Moeilijk gesprek? Help!
DE BRIEF
Wat wil je vertellen of bereiken?
Wat zijn in de eerste plaats je doelen van het gesprek?
Moeilijk gesprek? Help!
Beschrijf wat er volgens jou aan de hand is.
Gaat het over iets van jezelf: wil je iets persoonlijks vertellen, een geheim delen, iets opbiechten?
Of gaat het om iets dat een ander deed en wil je aan hem/haar vertellen wat dat met je doet?
Moeilijk gesprek? Help!
Wat doet dit met jou?
Welke gevoelens komen in je op?
Moeilijk gesprek? Help!
Wat verwacht je van de ander?
Hoe kan de ander je helpen?
Moeilijk gesprek? Help!
Op basis van de vorige vragen kan je nu je brief opstellen.
Dat kan hier, maar je kan het natuurlijk evengoed in Word of in een ander programma doen, of met pen en papier.
Lees alles rustig na. Herschrijf de brief totdat je tevreden bent. Bedenk of jij je beter voelt en of jullie relatie niet al te erg beschadigd wordt.
Moeilijk gesprek? Help!
HET GESPREK
Overloop het gesprek alvast eens in gedachten.
Ten slotte kan je een moment prikken om af te spreken.
Het neerschrijven zal je al een stuk verder helpen. Toch is een gesprek voeren nét iets anders. Let op voor de valkuilen! Enkele tips om het gesprek vlotter te laten verlopen:
- Op welke manier wil je het gesprek voeren? Doe je dit liefst telefonisch, via een videochat of face-to-face? Waar? Wanneer heb je beiden écht tijd om dit belangrijke gesprek te voeren?
- Gevoelens kan je best omschrijven in de ik-vorm: ik voelde …, ik dacht …, ik zou graag hebben dat … Ga nooit op de jij-toer! Zo beland je misschien in een strijd of haakt de ander af.
VOORBEELD: “Jij hebt mij gekwetst! Dat is nu altijd hetzelfde met jou. Je houdt enkel rekening met jezelf!” Beter zou zijn: “Ik wil graag met je praten want ik voel me boos/verdrietig om wat er gebeurd is. Misschien heb ik de dingen wel verkeerd begrepen. Maar dit vertellen zou al heel wat opluchten.” - Probeer geen veronderstellingen te maken van de gedachten van de ander. Boosheid en verdriet zorgen soms voor een gekleurde bril. We gaan er snel van uit dat we weten wat de ander denkt en voelt. Vraag dit altijd even na.
- Verlies het doel van het gesprek niet uit het oog. Namelijk: het herstel van jullie relatie. We nemen nogal snel een 'zijweggetje' door allerlei voorbeelden aan te halen. Of we halen dingen aan die in een ver verleden zijn gebeurd. Hou de brief daarom als leidraad bij de hand.
- Zorg voor een goede afloop: heeft je gesprekspartner je goed begrepen? Vraag dit even na. Het is van groot belang om het gesprek goed af te ronden. Met boosheid of verdriet uiteengaan is voor niemand fijn.
- Komen jullie er toch niet uit? Spreek af om op een later moment verder te praten. Zo kunnen jullie beiden even tot rust komen en kun je je gedachten en gevoelens op een rijtje zetten.
Succes!