Het verhaal achter je gevoel
Een taal geven aan je gevoel
Moeilijke emoties voelen vaak als overweldigend en ongrijpbaar. We proberen ze soms onder controle te houden door ze weg te duwen. Hierdoor komen ze alleen maar sterker terug, of kost het meer energie om ze te vermijden. Door een taal te geven aan dat moeilijke gevoel, krijgen we er meer vat op en kunnen we een helpende reactie kiezen.
Wat voel je juist?
Merk op wat je voelt en benoem het.
Probeer verder te gaan dan de basisemoties (verdrietig, boos, bang).
Gebruik het emotiewiel ter inspiratie.
Probeer je gevoel zo specifiek mogelijk te beschrijven. Welke gevoelens voel je nog? Is het een gevolg van een ander dieperliggend gevoel?
Bv. Ik voel me overweldigd. Alsof ik tekortschiet op alle vlakken. Alsof ik niet alle ballen tegelijk in de lucht kan houden. Ik voel me ook schuldig, als ik te weinig tijd heb voor mijn gezin bijvoorbeeld. Of wanneer ik op het einde van de maand weer moet puzzelen om rond te komen.
Hoe voelt dat gevoel in je lichaam?
Bv. Ik voel druk op mijn borstkast. Mijn hartslag en ademhaling lijken versneld. Ik voel me duizelig.
Het verhaal achter je gevoel
Je gevoel… voelen
Neem nu even de tijd om gewoon… te voelen. Laat je gevoelens er zijn, zonder ze te veroordelen of weg te duwen. Observeer welke gedachten er in je opkomen en wat je lichamelijk gewaarwordt. Ga erin mee, in plaats van je ertegen te verzetten of jezelf af te leiden.
Komen er tranen naar boven? Laat ze er maar uit.
De neiging om eens heel diep te zuchten? Doen!
Zin om luid te roepen? Waarom niet.
Enkele tips:
- Beoordeel je emotie niet als ‘goed’ of ‘slecht’. Probeer ze eerder te beschrijven.
bv. “Dit voelt oncomfortabel.” of “Dit voelt heftig.”. - Observeer je gedachten in plaats van ze als waarheid te zien.
bv. “Ik heb de gedachte dat anderen mij altijd veroordelen.” in plaats van “Anderen veroordelen mij altijd.”.
Vind je dit moeilijk? Probeer dan alles wat in je opkomt even neer te schrijven. Je kan hieronder typen, of kribbelen op papier.
Bv. Ik voel het fysiek in heel mijn lichaam. Zenuwachtigheid, stress. Het voelt heel onaangenaam en alsof het me altijd achtervolgt. Misschien omdat ik het vaak probeer weg te duwen en niet aanpak? Ik merk dat ik mezelf er ook over veroordeel. Gedachten zoals “Waarom voel ik me toch zo?” of “Ik moet gewoon wat sterker zijn.”.
Het verhaal achter je gevoel
Het verhaal achter je gevoel
Je voelt je niet zo voor niets. Achter elk gevoel zit een verhaal, je gevoel signaleert je iets dat belangrijk is voor jou. In deze stap gaan we op verkenning.
Wat vertelt dat gevoel je?
Bv. Misschien kijk ik vooral naar waar ik (vind dat ik) tekortschiet? Of verwacht ik te veel van mezelf? Het wringt wanneer ik mijn kinderen financieel niet kan geven wat ik zou willen, ik voel me schuldig. Het feit dat dit gevoel telkens terugkomt, zegt me dat ik er iets mee moet doen.
Wat zegt dit over jezelf? Welke waarde of behoefte zit erachter die jij belangrijk vindt?
Bv. Er kunnen zijn voor mijn gezin is belangrijk voor mij. Ik wil mijn kinderen een mooie en zorgeloze kindertijd bezorgen. Ik wil samen kunnen lachen, plezier maken en het goed hebben samen.
Heb je er soms gedachten bij die het eigenlijk onnodig erger maken?
Bv. Eigenlijk doe ik veel dingen die wel bijdragen aan een leuke tijd samen. Ik focus me vaak op de dingen die niet lukken en kijk te weinig naar de dingen die wel lukken. Gedachten als “Ik kan nooit genoeg geven.” of “Ik schiet altijd tekort.”.