Gelukkige complimentendag

De kracht van een oprecht compliment


Een compliment lijkt misschien iets kleins, maar de impact ervan is vaak groter dan we denken. Een paar simpele, welgemeende woorden kunnen iemands dag maken, een glimlach opwekken en het zelfvertrouwen een boost geven. En het mooiste? Een compliment geven kost niets.

Kleine woorden, groot effect

Wanneer iemand je een compliment geeft, is dat als een klein cadeautje zonder inpakpapier – een moment waarop iemand opmerkt hoe geweldig je bent (en dat ook nog eens hardop zegt!). Het kan nét dat duwtje in de rug geven op een lastige dag of een boost voor je zelfvertrouwen op lange termijn. Complimenten raken twee dingen waar we allemaal stiekem naar verlangen: betrokkenheid en erkenning. Ze laten ons voelen dat we ertoe doen en dat wat we doen écht gezien wordt.

Toch laten we complimenten vaak in ons hoofd zitten, alsof we een geheime voorraad hebben die we nooit uitdelen. Jammer, want een oprecht compliment kan een wereld van verschil maken.

Misschien kennen we onbewust allemaal wel de regel uit de Disneyfilm Bambi, waar Stampertje een wijze les krijgt van zijn moeder. Wanneer hij iets onaardigs zegt, wordt hij eraan herinnerd:

"If you can't say something nice," zegt Stampertje schuldbewust, "don't say nothing at all."

Met andere woorden: “Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan liever niets.”

Laten we daar nog iets aan toevoegen: Als je wel iets aardigs kunt zeggen, zeg het dan ook!”

Hoe geef je een krachtig compliment?

Soms voelt het ongemakkelijk om iemand een compliment te geven, maar eigenlijk is het heel eenvoudig:

  • Wees oprecht: Mensen voelen aan of een compliment gemeend is.
  • Maak het specifiek: Benoem wat je waardeert en waarom.
  • Wacht niet op een speciale gelegenheid: Complimenten horen niet alleen bij verjaardagen en jubilea. Een onverwacht schouderklopje heeft vaak de meeste impact.
  • Denk verder dan prestaties: Natuurlijk mag je iemand prijzen voor een behaald succes, maar erken ook karaktereigenschappen, inzet en kleine dagelijkse inspanningen.
  • Vermijd een compliment gevolgd door ‘maar’: "Je hebt dat echt goed gedaan, maar de volgende keer kan het nóg beter." Dit haalt de kracht van het compliment weg. Laat het compliment op zichzelf staan.
  • Durf het uit te spreken: Een gedacht compliment telt niet, zeg het hardop!


Je bent de kers op de taart

Een compliment ontvangen

We zijn vaak sneller in het geven van complimenten dan in het ontvangen ervan. Hoe vaak heb jij al eens gezegd: “Oh, dat was maar een kleine moeite.” als iemand je complimenteerde? Maar een compliment verdient het om gehoord en gewaardeerd te worden.

Probeer het eens: als iemand je een compliment geeft, glimlach en zeg simpelweg Dank je wel.” Geen tegenargumenten, geen afzwakking, gewoon aannemen en waarderen.

Heb je hier moeite mee? Kijk dan eens naar deze oefening.

Vergeet jezelf niet!

We geven anderen graag eens een compliment, maar sta je ook stil bij je eigen sterktes? Vaak zijn we zo kritisch op onszelf dat we alleen zien wat beter kon. Tijd om dat om te draaien!

Neem een moment om stil te staan bij iets waar je trots op bent. Je inzet, doorzettingsvermogen, of gewoon het feit dat je er vandaag weer staat, alles telt. Zeg het eens hardop: "Dat heb ik goed gedaan!" Je mag ook jezelf laten stralen.