1. Thema’s & levensmomenten
Het grootste luik betreft de pagina’s rond thema’s en levensmomenten. Deze pagina’s zijn als het ware de toegangspoort van de website. We weten immers dat de overgrote meerderheid van de bezoekers van Fit in je Hoofd deze website bereikte via zoektermen als stress, burn-out, angst …
Daarnaast hebben een aantal momenten in ons leven (levensfaseveranderingen) een sterke impact op ons mentaal welbevinden. We geven deze levensmomenten dan ook een prominente plek op de website.
Momenteel zijn de volgende thema’s opgenomen: angst, burn-out, eenzaamheid, stress, veerkracht, zingeving, positiviteit, zelfvertrouwen, verbondenheid, piekeren en geluk.
En als levensmomenten: verlies, ouderschap en werkloosheid.
Vanwaar net deze onderwerpen?
- In eerste instantie zijn dit thema’s die erg relevant zijn in deze coronatijden: mensen voelen zich angstig door de besmettings- en sterftecijfers. Thuiswerk moet gecombineerd worden met de zorg voor de kinderen, structuur valt weg en de werkdruk wordt nog groter dan voordien. Door de maatregelen rond verminderd sociaal contact dreigen mensen geïsoleerd te geraken. Technische werkloosheid, faillissementen en ontslagen zorgen voor financiële zorgen en stress. Vele mensen moesten afscheid nemen van een geliefde. De crisis duurt en blijft duren, waardoor veerkracht (van individuen, koppels en gezinnen) blijvend op de proef wordt gesteld.
- Daarnaast genereerden deze thema’s de meeste bezoekers op Fit in je Hoofd en/of vormden deze zoektermen voor een groot aantal bezoekers de toegangsweg naar Fit in je Hoofd.
- Thema’s als verbondenheid, zingeving en positiviteit zijn belangrijke elementen in de geluksdriehoek. Door ze ook als thema’s op te nemen worden ze concreter en meer praktisch toepasbaar voor de gebruikers.
Deze onderwerpen kunnen, al dan niet in samenwerking met partnerorganisaties, uitgebreid worden. Maak je deel uit van zo’n partnerorganisatie en zie je mogelijkheden voor een samenwerking? Neem dan gerust contact op.
Ieder thema bestaat uit de volgende elementen:
Intro
Hier vindt de gebruiker een heldere en bondige uitleg over het thema, aangevuld met een filmpje en een interview waarin een expert meer toelichting geeft.
Zelf aan de slag
Onder het luik `Zelf aan de slag´ vinden gebruikers de 5 eerste oefeningen die relevant zijn voor dit onderwerp. Via de knop “Bekijk gelijkaardige oefeningen” krijgen ze de volledige lijst van relevante oefeningen te zien.
Verhalen
Dit zijn verhalen van burgers en BV’s. Deze getuigenissen willen de herkenbaarheid vergroten en het thema meer bespreekbaar maken.
Steun of hulp nodig?
Hier worden gebruikers doorverwezen naar relevante (partner)organisaties met betrekking tot het desbetreffende thema.
Meer weten?
Onderaan de pagina wordt er dieper ingegaan op het thema en/of doorverwezen naar pagina's met meer uitleg.
2. Aan de slag
Dit is de tweede weg die gebruikers kunnen volgen om tot bij de oefeningen en tools te geraken. Aan de hand van filters kunnen gebruikers oefeningen bekijken die voor hen relevant zijn en/of de volledige lijst bekijken.
Met deze website probeerden we een selectie van kwaliteitsvolle tools aan te bieden, zodat de gebruiker van de website erop kan vertrouwen dat de aangeboden tools degelijk, veilig, gefundeerd… zijn.
Oefeningen en tools worden ook steeds gekoppeld aan de bouwblokken en competenties van de geluksdriehoek. Dit verzekert de link met het theoretische model en zorgt ervoor dat oefeningen en tools passen bij de doelstellingen van de website.
Er werden selectiecriteria opgesteld om dit te bekomen. Voor meer informatie rond de criteria kan u contact opnemen via info@gezondleven.be. De criteria kan u hier raadplegen.
Heb jij of je organisatie voorstellen voor tools die passen bij de inhoud van deze website en de criteria? Stuur dan gerust je voorstellen in via deze link.
Het is zeker niet de bedoeling om een volledig en exhaustief aanbod aan tools rond mentaal welbevinden aan te bieden. De focus ligt op laagdrempelige oefeningen en tools waar mensen zelf mee aan de slag kunnen; in de eerste plaats alleen en ter bevordering van hun mentale welzijn en ter preventie van klachten.
3. De Geluksmaat
Een belangrijke tool is de Geluksmaat. Gebruikers kunnen deze test op ieder moment afnemen en krijgen zo een idee van hun geluksniveau.
Het betreft de Nederlandstalige versie van de Mental Health Continuum -Short Form (MHC-SF). Deze test gaat de mate van positieve geestelijke gezondheid na. Geestelijke gezondheid is namelijk meer dan enkel de afwezigheid van symptomen (negatieve continuüm), maar gaat ook over de mate van mentaal welbevinden (positieve continuüm). Deze 2 continua vormen zo de 2 assen van geestelijke gezondheid: de as van de aan- en afwezigheid van symptomen en de as van het hoger of lager mentale welbevinden.
Het theoretische model (de geluksdriehoek) als de online module (geluksdriehoek.be) zetten in op het vergroten van het mentaal welbevinden in tegenstelling tot het verkleinen van het aantal klachten. Vandaar de keuze voor de MHC-SF als centrale test.
Gebruikers die een erg lage mate van mentaal welbevinden ervaren en/of een hoge mate van klachten ervaren, raden we aan om ook in te zetten op de reductie van hun klachten.
Via de “Hulp nodig?” blokken verwijzen we hen steeds gericht door.
4. Dashboard
Het dashboard vormt de persoonlijke gebruikersomgeving van de website en bevat de volgende elementen:
- Statusupdate
In dit dagboek kunnen gebruikers iedere dag hun emotie weergeven aan de hand van een emoji, een foto opladen en enkele vragen beantwoorden over hun dag, gemoed, veerkracht… - Geluksmaat
Gebruikers kunnen hier de resultaten van de Geluksmaat
opvolgen.
Een grafiek geeft het verloop van de scores op verschillende momenten weer. - Kalender
Deze kalender toont op welke dagen de gebruikers oefeningen maakte, geeft de mogelijkheid om oefeningen in te plannen (al dan niet met een reminder via e-mail) en toont de emoji van de dag. - Favoriete oefeningen
Via deze weg kunnen gebruikers hun favoriete oefeningen vlot bereiken.
5. Hulp nodig
Op deze pagina vinden gebruikers (uit de vijfde doelgroep) met een onmiddellijke hulpvraag en/of mensen voor wie deze website ontoereikend is een lijst met organisaties waar ze terechtkunnen.
6. Professionals en hulpverleners
Deze pagina heb je alvast goed gevonden.
7. Iemand anders helpen
Op deze pagina staan tips en links naar andere organisaties over hoe gebruikers anderen en mensen in hun omgeving kunnen helpen en ondersteunen.