Professionals en hulpverleners

De Geluksdriehoek

De geluksdriehoek werd in 2020 ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven, het Vlaams expertisecentrum inzake gezondheidsbevordering. Het is een sterk onderbouwd model dat op een toegankelijke manier een taal geeft om te praten over en te werken aan mentaal welbevinden.

De geluksdriehoek is gebaseerd op een uitgebreide literatuurstudie, advies en feedback van een onafhankelijke groep academische experten, practice-based informatie van een ruime groep stakeholders en interviews met meer dan 170 burgers over de begrijpelijkheid, bruikbaarheid en vormgeving.

De toolbox

www.geluksdriehoek.be is dé plek waar de informatie uit de geluksdriehoek tot leven komt. (Jong)volwassenen vanaf 16 jaar kunnen op aan de slag met toegankelijke informatie over mentaal welbevinden, inspirerende verhalen en allerlei tools en oefeningen om hun mentaal welbevinden te versterken.

  • De thema’s en levensmomenten gaan over onderwerpen waar mensen vragen over hebben met betrekking tot mentaal welbevinden, en over momenten in het leven waarvan we weten dat ze ons geluk kunnen uitdagen. Je vindt er telkens heldere informatie terug, video’s van experten die uitleg geven, verhalen van (bekende) Vlamingen die kunnen inspireren, oefeningen en tips waarmee je ook effectief aan de slag kunt en doorverwijzingen naar meer ondersteuning indien nodig.
  • Bij aan de slag kom je meteen terecht bij meer dan 100 tools die kunnen helpen om je mentaal welbevinden te versterken. De filterfunctie gidst naar het soort tool (denken, doen, kijken, luisteren, …) en onderwerp (verbondenheid, zelfvertrouwen, stress, angst, …) dat het meest aanspreekt.
  • Bij de verhalen ontdek je inspirerende en herkenbare getuigenissen van bekende en onbekende Vlamingen over allerlei thema’s met betrekking tot mentaal welbevinden.
  • De geluksmaat is een online zelftest waarmee mensen snel een inschatting kunnen maken over hoe het gesteld is met de bouwblokken van hun geluk, waarna ze advies krijgen en een doorverwijzing naar relevante oefeningen. De test is gebaseerd op de Nederlandstalige versie van de Mental Health Continuum Short Form (MHC-SF), een klinisch gevalideerd instrument.
  • Met een persoonlijk account kunnen gebruikers zich aanmelden op de website en (op een veilige, anonieme manier) testresultaten bewaren, een dagboek bijhouden, inzichten en antwoorden uit oefeningen opslaan, hun voortgang opvolgen en oefeningen inplannen in een persoonlijke kalender.

De teksten, oefeningen en andere inhouden op deze website werden gebaseerd op relevante, hedendaagse wetenschappelijke literatuur. Verscheidene academici en experts gaven feedback, leverden input aan en waakten over de kwaliteit van de website om een betrouwbare en degelijke website te kunnen aanbieden, waarop gebruikers kunnen vertrouwen.

Jongeren van 12-16 jaar kunnen terecht op de jongerenvariant www.noknok.be.

Als professional aan de slag met geluksdriehoek.be

Werk je als hulpverlener of begeleider aan het mentaal welbevinden van (jong)volwassenen? Dan kan de website ook voor jou een grote meerwaarde zijn.

Denk maar aan de grote hoeveelheid materiaal aan psycho-educatie in verstaanbare taal die op de website staat. Of misschien zijn de oefeningen, testjes en verhalen een mooie aanvulling voor, tijdens, of na een begeleiding.

De content van geluksdriehoek.be kan zelfstandig gebruikt worden door burgers, maar kan ook mooie combinatie vormen met een face-to-face begeleiding. Deze ‘blended aanpak’ geeft cliënten extra handvaten om ook buiten de begeleiding aan de slag te gaan met het verkrijgen van inzichten of het trainen van vaardigheden.

Handleiding en workshops voor begeleiders

Enthousiast om met de geluksdriehoek aan de slag te gaan? Maar weet je niet goed waar beginnen?

Vormingen over de geluksdriehoek

Ondersteuning om blended te werken met geluksdriehoek.be

  • In de interactieve workshop geluksdriehoek.be gebruiken bij je cliënten ontdek je hoe je de toolbox www.geluksdriehoek.be als aanvulling kunt inzetten bij begeleidingen. De workshop kan aangevraagd worden en wordt in het voorjaar ook gegeven in het vormingsaanbod van Gezond Leven.
  • Wil je graag een overzicht van alle oefeningen waarnaar je kunt verwijzen? Dat kan je hier downloaden.
  • Met de handleiding ‘blended werken met geluksdriehoek.be’ ga je zelf stap-voor-stap op verkenning om de toolbox in te zetten bij begeleidingen. (binnenkort hier beschikbaar)

Op een andere manier aan geluk werken?

Gelukswandeling

Wil je als organisatie, groep of lokaal bestuur inzetten op mentaal welbevinden? Dan is de gelukswandeling een ludieke maar educatieve aanpak. Met de geluksdriehoek als wegwijzer, leren wandelaars niet alleen bij over geluk, maar ze proberen ook meteen concrete tips & tricks uit tijdens de wandeling.

Geluk in de klas

Voor leerkrachten die willen werken aan het mentaal welbevinden van hun leerlingen is er het platform ‘geluk in de klas’. Dit platform staat vol kant-en-klare werkvormen, hands-on materialen en tips. Bij de lespakketten vind je ook een lespakket over de geluksdriehoek.

Gratis posters, postkaarten en andere materialen

Wil je de geluksdriehoek mee bekendmaken? Of werken met tastbare materialen? Dat kan!

Bestel de gratis materialen via de webshop van Gezond Leven.

Meer fan van online communicatie? Check dan de digitale materialen en het promofilmpje.

Meer weten?

Meer informatie rond de visie van Gezond Leven op geestelijke gezondheidsbevordering vind je hier.