Dag van het geluk

Op 20 maart vieren we de Internationale Dag van het Geluk! Hét moment om een hardnekkige mythe uit de wereld te helpen, namelijk die van de ‘American dream’ die ervan uitgaat dat geluk volledig maakbaar is. Want dat is het niet...

Volgens de Algemene Vergadering van de VN is “het nastreven van geluk een fundamenteel menselijk doel”. Maar hebben we ons geluk ook echt zelf in handen? Helaas, zo eenvoudig is het niet. Je wel of niet gelukkig voelen is geen individuele verantwoordelijkheid of persoonlijke verwezenlijking. Geluk, of mentaal welbevinden, gaat over veel meer dan ‘zelfzorg’. Het is een samenspel van verschillende factoren. Gelukkig zijn hangt ook samen met geluk hebben. Wat niet wegneemt dat we over een aantal aspecten als individu zeker wel controle hebben. Je kan een deel van je mentaal welbevinden vergroten door in te zetten op enkele belangrijke vaardigheden of competenties.

Oefeningen en tools hierrond vind je op geluksdriehoek.be
Meer info rond het ruimere verhaal van geluk vind je op de website van Gezond Leven.

‘Geluk vind je niet op sociale media. Of op Zalando’, aldus Gamze.

Haar mama was vijftig toen ze de diagnose van alzheimer kreeg. Een heftige periode, getekend door veel stress en verdriet. Maar ook eentje waarin Gamze zichzelf beter leerde kennen. ‘Ik heb jarenlang geprobeerd iedereen tevreden te stellen. Ik zocht mijn geluk op de foute plaats. Tot ik besefte: geluk is rust ervaren in je lichaam en geest. En jezelf graag zien.

In deze video doet ze haar verhaal: