‘Vrolijk’ kerstfeest, ‘gelukkig’ nieuwjaar: hoe dan in deze corona crisis?

De geluksdriehoek helpt je op weg


Even met de deur in huis: toeleven naar de feestdagen is al leuker geweest. We moeten voorzichtig blijven en ons doen & laten nog altijd heel sterk aanpassen aan het virus en de maatregelen. In die mate zelfs dat het feestelijke gevoel misschien in het gedrang komt.

Heel veel mensen denken ook gewoon minder aan feesten. Ze zetten al hun tijd en energie in om deze crisis te boven te komen, hebben misschien wel naasten die in het ziekenhuis liggen, moesten afscheid nemen … Er heerst nog altijd veel onzekerheid en angst. En het is al het tweede jaar op rij dat de feestperiode er anders en zeker niet zorgeloos uitziet.

De drie bouwblokken van de geluksdriehoek staan dus duidelijk onder druk in deze ‘feest’periode. Daarom zal het extra belangrijk zijn om te waken over de balans en te bouwen aan alle drie de blokken. Maar hoe kan je dat doen? Wij helpen je op weg:

Kerst driehoek met logo

Jezelf kunnen zijn

Deze bouwblok gaat over weten wie je bent en waar je voor staat.

Het nieuwe jaar loert om de hoek. Dat is meestal hét moment om goede voornemens te maken. Vaak gaan die over gezonder leven, je inschrijven in een sportclub, vrienden en familie vaker bezoeken, een actieve rol opnemen in je buurt … Om hier écht voor te gaan heb je natuurlijk vooruitzichten nodig en die hebben we op dit moment niet. Hoe graag we onze waarden en doelen ook willen nastreven en we de wijde wereld willen intrekken, plots is die wereld zo wijd niet meer. Onze mogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Normaal dat je het dan even niet meer weet. Misschien is je motivatie en goesting om met dingen bezig te zijn ook sterk gedaald?

Dat is begrijpelijk!
Het is allemaal niet meer evident, maar dat betekent niet dat er helemaal niets meer mogelijk is. Het zal wel wat meer van ons vragen, maar de kans is groot dat je die inspanning makkelijk terugverdient.

Wat kan je doen?

  • Leer je sterktes (opnieuw) kennen en bekijk hoe je die anders kan inzetten. Ben jij − in normale omstandigheden − degene die voor de klinkende kerstsfeer zorgt op het werk? Denk dan eens na over wat je nu − vanop afstand − kan doen voor én met je collega’s.
  • Zoek naar de mogelijkheden in de beperkingen. Probeer niet enkel het beste te maken van de situatie, maar durf de zaken ook anders te maken. Want het zal, tegen wil en dank, waarschijnlijk anders verlopen.
  • Welke waarden en doelen had je wat naar de achtergrond geduwd (wegens ‘geen tijd, te veel moeite …’)? Haal ze van onder het stof! De kans is erg groot dat je in de kerstvakantie meer tijd en ruimte hebt dan gewoonlijk. Laat dat geen verloren tijd zijn. Haal die verf en penselen dus maar van je zolder en schilder je kerstaquarellen, knutsel samen met je gezin jullie eigen kerstversiering, boks een digitale quiz in elkaar voor je familie …
  • Zorg er wel voor dat deze doelen haalbaar zijn. Klein, maar fijn! Het gaat dus om zaken die nu, op dit moment, mogelijk zijn voor jou. Het nu kennen we, terwijl er rond het straks nog veel twijfels en onzekerheden hangen. Hou het dus bij de dingen die je nu kent en kunt in plaats van te verdwalen in twijfels over de toekomst.

Deze vragen kunnen je aan het denken zetten:

Vragen Jezelf kunnen zijn kerst
Goals
Hoe klein je doelen ook zijn: wees trots op wat je bereikt

Goed omringd zijn

Hier raken we misschien een gevoelige snaar. Kerstmis en eindjaar zijn, net als het Suikerfeest, trouwfeesten, Bar Mitsvah’s … dé momenten die rond verbinding draaien. Dat de feestdagen er ook dit jaar niet helemaal zorgeloos uitzien, staat vast.

Maar moeten we dit bouwblok daarom overboord gooien?
Zeker niet!

Anders hoeft niet slechter te zijn.
Verbondenheid ontstaat niet enkel wanneer je rond de feestdis zit, maar kan op verschillende manier getoond en gezocht worden.

Enkele opties:

  • Spreek met je familie of buren af dat ieder gezin een gerecht voorziet. Breng dat rond en zet het bij elkaar op de stoep. Samen verzorgen jullie dan tóch een heus feestmaal. Mee-eten kan ook op afstand: check!
  • Zeker voor mensen die erg genieten van de aanloop naar de feestdagen (cadeautjes kopen, het menu opstellen, het huis versieren …) kunnen deze dagen wat moeilijker aanvoelen. Ga daarom ook op zoek naar andere manieren om verbonden te zijn. Tel op een alternatieve manier af naar Kerst en/of nieuwjaar en stuur elkaar elke dag een foto, boodschap, lied, filmpje …
  • Spreek je dankbaarheid eens luid en duidelijk uit. En dan hebben we het niet alleen over ‘dank je voor dat leuke cadeautje’. Maar wel over die oprechte, diepe vorm van dankbaarheid voor wie de anderen zijn, wat ze voor je betekenen.
    Als dat geen mooi cadeau is …
  • Stuur nog eens een echte kerstkaart en zet er dit jaar in het bijzonder op hoe belangrijk de persoon naar wie je de kaart stuurt voor je is.
  • Ga op zoek naar verbondenheid in je straat of in je gebouw: spreek af om kaarsjes op de vensterbak te zetten, om op een bepaald uur op ieders deel van de stoep te aperitieven …

Het moet niet spectaculair en revolutionair zijn (al juichen we het gebruik van VR-brillen en/of hologrammen wel toe): je goed omringd voelen schuilt vaak in kleine (drie)hoekjes.

Deze vragen kunnen je aan het denken zetten:

Vragen Goed omringd zijn kerst
Cats
Dicht of nabij: omring je met fijne mensen

Je goed voelen

Ons goed voelen, is dat niet waar de feestdagen voor staan? Een boom versieren, lampjes ophangen, kaarsjes aansteken, met een al dan niet lelijke kersttrui al dan niet melige liedjes neuriën … We hebben het graag gezellig en goed … Zeker in deze donkere dagen.

Laten we een virus ons dat afpakken? Natuurlijk niet!

We blijven ‘let it snow’ zingen, maar moeten ook niet ontkennen dat er dit jaar (maar eigenlijk waarschijnlijk ieder jaar) wel wat oranje bollen in de kerstboom hangen. Frustraties, verdriet, twijfels, je familie willen zien maar ook ook voorzichtig willen zijn… Zulke gevoelens mogen er zeker ook zijn. We hoeven ze niet weg te stoppen, noch te verdrinken in Glüh, dan wel rode wijn.

Hoe pak je dit aan?

  • Ga all the way. Het is het tweede jaar dat we kerst waarschijnlijk in beperktere kring vieren. Dus: je hoeft je helemaal niet in te houden met de kerstversiering. Omgekeerd kan ook: voel je je eigenlijk niet zo héél goed in een huis vol roos-groene glitter? Doe dan helemaal niets en zorg dat jij je prettig voelt in jouw eigen huis.
  • Een minder moment? Laat het bewust toe en gun jezelf de tijd om het te ervaren. Steek bijvoorbeeld een kaars aan, zet je gevoelens en gedachten op papier of doe yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen … Je rondt de sessie dan af door de kaars uit te blazen. Of je laat de kaars de hele dag branden als symbool voor het feit dat het oké is om je even wat minder te voelen.
  • Het klinkt misschien wat vreemd, maar geef het een kans: ‘stuur’ eens een kerst- of nieuwjaarskaartje naar jezelf: Wat wens je jezelf toe? Wat vind je schoon aan jezelf? Wat heb je goed gedaan het afgelopen jaar (al zeg je het zelf)? Zet jezelf eens (letterlijk) op de kaart!


Deze vragen kunnen je aan het denken zetten:

Vragen Je goed voelen Kerst
Carlton
Doe je ding en geniet (ongegeneerd)