Gelukkige RAK-dag

Enkele dagen geleden vierden we Valentijn en nu is 't weer van dat?!
Jawel! Op deze random datum vieren we de Random Acts of Kindness day, oftwel het-op-willekeurige-momenten-iets-sympathieks-doen-voor-anderen-dag. Maar je moet toegeven dat het in 't Nederlands niet zo vlot over de tong gaat. RAK, dus.


RAK'n roll

Als we met Valentijn de liefde, het samenzijn, de vriendschap, intieme relaties... vierden, dan is het nog niet zo onlogisch dat deze RAK-dag (sommige organisaties spreken zelfs over een heuse 'week') in dezelfde periode valt.

Want lieve dingen voor mekaar doen en iets betekenen voor de ander, dragen in sterke mate bij tot de band of relatie die we met de ander hebben. Zet de ander, mensen die je liefhebt dus maar eens in de bloemetjes vandaag.
Voor de Valentijn-haters onder jullie: maak een statement en geef dan vandaag een boeket bloemen in plaats van op de 14e. RAK 'n roll!

Hier, daar en overal

Het concept achter de RAK-dag gaat wel nog wat verder, namelijk vriendelijke dingen doen voor anderen, of je ze nu kent of niet. Het kan gaan over je plaats afstaan op de bus, een wildvreemde trakteren op een tas koffie, een post-it plakken op de bloembak op iemand vensterbank ("bedankt om de straat op te fleuren!") en ga zo maar door.

Inspiratie nodig? op de Engelstalige website randomactsofkindness vind je heel wat tips.

Waarom?

Om dat het leuk is!
Maar ook omdat dit écht bijdraagt tot ons geluk. Iets betekenen voor een ander doet niet enkel die ander deugd, maar ook onszelf. Zie het als een combinatie tussen altruïsme en egoïsme. Wanneer we bijdragen tot het goed gevoel van anderen, en nog ruimer bekeken, de samenleving, dan voelen we ons betrokken en deel van een groter geheel. En dat doet goed!

Psychiater Dirk De Wachter legt in onderstaande video het belang van verbondenheid uit.
Let wel, RAK is leuk, luchtig en laagdrempelig en De Wachter lijkt het wat zwaarder te maken, maar hij bedoelt hetzelfde, hoor.