Hoe word je gelukkig(er)?

Professor Lieven Annemans is hoogleraar in de gezondseconomie aan de UGent en de VUB. Sinds 2015 doet hij onderzoek naar het geluk van de Belgen, door middel van het Nationaal Geluksonderzoek.

Zijn mensen 100% verantwoordelijk voor hun eigen geluk?

Annemans: “Er zijn veel verschillende factoren die een invloed hebben op je geluksgevoel en die komen ook van buitenaf. Heb je een inkomen, waardoor je geen al te grote geldzorgen hebt? Voel je je veilig en er is zekerheid in je leven? Heb je een huis, waarin het goed toeven is? Dat is zo’n beetje de fundering om een leven te leiden zonder al te veel zorgen. Daarnaast speelt je gezondheid ook een belangrijke rol: kun je nog goed functioneren? Ook voldoende gemoedsrust is erg belangrijk, waardoor je niet te veel moet piekeren.”

Wat kunnen we zelf doen om gelukkig(er) te worden?

Annemans: “Bezig blijven. Zorgen dat je je nuttig voelt. Eigenlijk zou je je hele leven moeten blijven leren en creëren. Ook als je je inzet voor anderen, ga je je beter voelen. In deze tijden, waarin sociaal contact niet evident is, kun je bellen naar wie alleen is, brieven schrijven of boodschappen doen voor wie slecht ter been is. Ook vrijwilligerswerk kan bijdragen aan je geluksgevoel.”

Kun je je leven zo inrichten dat je je minder lamlendig voelt?

Annemans: “Het is cruciaal om structuur aan te brengen in je dagen. Beslis dat je altijd rond hetzelfde uur opstaat. Verzorg jezelf goed, eet gezond en ga niet te laat slapen. Overdag moet je voor afleiding zorgen. Hou je niet enkel bezig met je werk en saaie, huishoudelijk taken, maar probeer ook iets creatiefs te doen en zorg voor rustmomenten. Een plan hebben is nooit slecht. Jezelf een doel geven. Maar leg de lat niet te hoog, wees mild voor jezelf.”

Kun je jezelf gelukkig sporten?

Annemans: “Dat wordt vaak onderschat. Ik hamer erop: grijp élke kans aan om te bewegen. Zelfs de afwas of het stofzuigen kun je al dansend doen. Wie de hele dag in een stoel of op de bank blijft zitten, gaat zich op den duur ongezond voelen en daardoor heb je een grotere kans om ongelukkig te worden. Veel bewegen dus!”

Kun je jezelf gelukkig denken?

Annemans: “Wie blijft piekeren over wat hij of zij niet kan veranderen, zal niet snel gelukkig worden. Denk aan wat wél kan. Wat kun je wél veranderen en eventueel oplossen? Eén van de sleutels tot geluk, is positief denken. Als je iets niet meer kunt doen, wees dan dankbaar dat het ooit wél kon. Zoek de humor op, want van lachen ga je je automatisch beter voelen.”

Op welke manier hebben andere mensen een invloed op ons geluk?

Annemans: “Wie goede sociale relaties heeft en goed omringd is, heeft een stapje voor. Je maakt deel uit van een groter geheel, waar je jezelf kunt zijn. Het is dus belangrijk om vriendschappen goed te onderhouden. In tijden van social distancing is dat geen evidentie, maar je kunt altijd bellen. Ben je niet thuis in de digitale wereld? Leer dan hoe je een video call kunt doen. Ook sociale media kunnen helpen om je verbonden te voelen met anderen.”

Draagt meditatie bij tot ons geluksgevoel?

Annemans: “Voor je gemoedstoestand is het belangrijk om rustpunten in te bouwen in je leven. Ik raad aan om elke dag minstens een uurtje te besteden aan activiteiten die je tot rust brengen. Een stille wandeling, ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga, zelfs een puzzel of een tekening maken kan je geest tot rust brengen. Het is een goed wapen tegen piekeren.”