Een winterdip wordt gekenmerkt door sombere gevoelens, een slecht humeur dat niet overgaat, moeilijk tot actie kunnen komen. “Dat is niet zomaar een offday of zelfs geen offweek maar duurt een heel seizoen”, zegt Daan. “De oorzaak ligt bij ons slaap-waak ritme. Dat wordt voor een groot stuk bepaald door twee hormonen: melatonine en cortisol. Wanneer het donker wordt, maakt ons lijf melatonine aan en dit zorgt voor een slaperig gevoel. Bij licht neemt de hoeveelheid melatonine af en komt er cortisol vrij. Dat zorgt ervoor dat je wakker wordt en energie krijgt. Maar als er minder licht is, zoals in de herfst en winter, maken we meer melatonine aan waardoor we vermoeider worden. 1 à 2% van de bevolking is hier gevoeliger voor en krijgt last van die befaamde winterdip. En als zo’n grote groep mensen zich een heel seizoen lang niet zo lekker in hun vel voelt, is dat toch iets waar we alert voor moeten zijn. Anders gaat ons mentaal welbevinden ook in winterslaap.”
Hoe weet je of je gewoon last hebt van het vallen van de bladeren of van een echte winterdip?
“Als je het gevoel hebt dat je niet meer uit die sleur geraakt, dat je niet meer echt wakker wordt, als je stopt met sporten, met af te spreken met vrienden, als je elke dag te laat komt op het werk of je vaker ziek meldt dan normaal, dan gaat het verder dan gewoon ambetant zijn omdat het donker en koud en nat is.”
Zijn er nog symptomen?
“Ja, bijvoorbeeld veel slapen en je toch nooit meer uitgeslapen voelen, slecht gezind en geïrriteerd zijn, je moeilijk kunnen concentreren, cravings hebben naar ongezonder comfort food en je sociaal terugtrekken.”