Week van de vrijwilliger

Week van de vrijwilliger
De week van 27 februari t.e.m. 7 maart staat in het teken van vrijwilligers: mensen die zich (vrijwillig en dus niet betaald) inzetten voor een ander. Op de vraag “Hoe beteken jij iets voor een ander?” uit de geluksdriehoek hebben ze dus een duidelijk antwoord.
Het bouwblok “goed omringd zijn” krijgt zowel bij de vrijwilliger als bij de personen of organisaties die worden bijgestaan een boost. We kunnen dat dus enkel maar toejuichen!
Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk zet deze week de vrijwilligers terecht nog eens extra in de bloemetjes.
Op zoek naar materialen of inspiratie?

Download de mooie, fleurige e-card en bedank jouw vrijwilligers!

Of schrijf je in voor de webinars rond vrijwilligerswerk en motivatie.

Zoek je meer inspiratie? Deze vind je in de toolbox.
Chirojeugd Vlaanderen toont hoe het ook kan:

Vlaanderen helpt!

Bij de eerste coronagolf in maart riep de Vlaamse regering op om je als vrijwilliger te registreren op het platform Vlaanderen Helpt. 1868 van de geregistreerden vulden in augustus en september een bevraging in van de vakgroep Sociologie van Universiteit Gent i.s.m. Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Meer dan 1 op 5 (22 %) geeft aan dat ze nog nooit eerder aan vrijwilligerswerk hadden gedaan. Bovendien achten de meeste respondenten het 'zeer waarschijnlijk' dat ze ook na de crisis als vrijwilliger aan de slag gaan.

Hoe beteken jij iets voor anderen
Iets betekenen voor anderen kan op vele manieren

Voel je absoluut niet schuldig als je geen officieel vrijwilligerswerk doet: iets betekenen voor anderen kan ook op andere manieren: tijd maken voor mensen die een babbel kunnen gebruiken, attent zijn, verjaardagen (of andere belangrijke data) onthouden en wat laten weten … Het draagt allemaal bij tot een gevoel van verbondenheid.