World Mental Health Day

Op 10 oktober vieren we, samen met de hele wereld de Internationale dag van de geestelijke gezondheid. Het doel van deze dag is om bij het brede publiek bewustzijn creëren rond geestelijke gezondheid in het algemeen en rond problemen op het vlak van geestelijke gezondheid in het bijzonder.

Preventie loont

Heb je ook al gemerkt dat we meestal pas over mentale gezondheid spreken als het niet goed gaat? Daarom is het belangrijk én nodig om te werken aan geestelijke gezondheid nog vóór er zich problemen stellen. Dat doen we op geluksdriehoek.be het hele jaar lang. Door positieve geestelijke gezondheid aandacht te geven, creëren we tegelijkertijd meer begrip voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn.

#samenveerkrachtig

Deze World mental health day is het sluitstuk van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Samen met een 800-tal organisaties zetten het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker.

Organisaties, lokale besturen, hulpverleners... organiseren evenementen in het teken van mentale gezondheid en psychische kwetsbaarheid, nodigen gastsprekers uit of doen andere verbindende acties onder het motto #samenveerkrachtig. Zoals elk jaar maken organisaties onze inspirerende spreuken zichtbaar in het straatbeeld. Dit jaar springt de campagne extra in het oog door onze spiegelstickers die ramen en spiegels op duizenden plekken in Vlaanderen opfleuren met de quote “Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn”.

“Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te zijn”

Wat is dat zelfs, perfectie? Als dat betekent dat je nooit eens de mist in gaat of uit balans gebracht wordt door moeilijkheden die op je pad komen, dan lijkt ons dat niet haalbaar. Perfect geluk bestaat dan ook niet!

Iedereen is anders, heeft een ander leven voor ogen en dat is helemaal prima! Het is, mede door sociale media, een hele uitdaging om onszelf te zijn, maar door hiernaar te zoeken en dicht bij onze eigen waarden te blijven, dragen we bij tot ons eigen geluk. Jezelf zijn = perfect!

Gelukkig (en perfect) zijn hoeft niet te betekenen dat alle moeilijkheden uit je leven worden geweerd. De kunst is om om te kunnen gaan met deze moeilijkheden.
En dat hoef je natuurlijk niet alleen te doen!

Laat je omringen door mensen die je steunende schouders aanbieden, bij wie je je ei kwijt kan (en doe hetzelfde voor hen, wanneer je dat -terug- lukt).
Wees even mild voor jezelf als je voor hen zou doen en laat je inspireren door anderen.

Wie weet hebben ze wel wat manieren gevonden om hun piekergedachten te stoppen en om positieve gevoelens zwaarder te laten doorwegen dan negatieve.
Misschien werken deze trucjes ook wel voor jou en helpen ze je om je wat beter te doen voelen.

Op geluksdriehoek.be vind je een heleboel tips en oefeningen die je kunnen helpen.