Gelukkige Valentijn

Je hebt mensen die er hélemaal voor gaan en er van genieten en je hebt er die in Valentijn een valstrik zien van slimme marketeers. Wat je er ook van moge denken, sta ons toe om even op een andere manier naar Valentijn te kijken. Los van alle hartjes, kaarsen en rozen (niet dat daar iets mis mee is als je dat fijn vindt, natuurlijk!).

Het ontstaan van de feestdag

Waar komt het concept Valentijn eigenlijk vandaan? Mogelijks bij priester Sint Valentijn, die in 't geniep en tegen de wil van de keizer in soldaten in het huwelijksbootje liet stappen met hun geliefden. Getrouwde soldaten zouden minder goed kunnen strijden op het slagveld, aldus de keizer, dus dat was verboden. Sint Valentijn vond liefde echter het schoonste en grootste dat er is en trok zich van deze wet niets aan. Op 14 februari (in het jaar 269 om precies te zijn) kostte dit gebaar hem zijn leven.

En zo werd 14 februari de dag van de liefde. Schoon toch (en jammer voor de heer Valentijn)?!
Tegen het in de kijker zetten van de liefde kunnen we weinig op tegen hebben. We doen dit eigenlijk zelfs best iedere dag, maar er even expliciet en bewust bij stilstaan kan geen kwaad. Zeker wanneer we dit moment grijpen om onze liefde, appreciatie, dankbaarheid... uit te spreken en stil te staan bij wat een ander voor ons betekent.


Liefde is een breed begrip

Die ander, dat hoeft zeker geen geliefde in de romantische (of seksuele) zin van het woord te zijn.

Intimiteit gaat verder dan het delen van een bed. Het gaat om er zijn voor mekaar, je kleine kantjes kunnen en mogen tonen, je kwetsbaar opstellen en vanuit die kwetsbaarheid groeien als persoon.
Wanneer je niet tevreden bent met jezelf en geen liefde voelt voor jezelf, dan kan dit erg moeilijk, overweldigend en zelf akelig zijn. Het aangaan van emotionele relaties, zowel romantisch als vriendschappelijk, doet dan ook iets met een mens.

Prof. Marieke Dewitte legt het mooi uit in deze video:

Intimiteit is er niet vanzelf...

Dat zullen Stijn en Nurai, deelnemers aan het programma Blind getrouwd kunnen beamen. Ze sloegen heel wat stappen over en kozen voor een getrouwd leven samen. Lees hun verhaal en ontdek dat er wel wat tijd en een heel proces nodig waren om van onbekenden naar vrienden naar geliefden naar ouders (jaja, die hebben kindjes tegenwoordig!) te komen.

Aan de slag met verbondenheid en intimiteit

Conclusie: denk de commerce rond Valentijn weg en het geeft ons de kans om een stil te staan bij onze relaties met anderen. Wie weet zet deze denkoefening wel iets in gang?

Wil je zelf (meer) aan de slag met de concepten verbondenheid en intimiteit?
Dat kan via deze weg.