Gestresseerd? 4-4-4 kalmeert

Het (jonge) ouderschap heeft een impact op alle onderdelen van de geluksdriehoek, zowel in goede als in minder goede zin.

Een kind in huis kan ervoor zorgen dat je makkelijker prioriteiten kan bepalen (‘Pech! Mijn kind is belangrijker dan …’), kan je helpen om de wereld opnieuw met een kinderlijke nieuwsgierigheid te bekijken, dwingt je om letterlijk en figuurlijk aanwezig te zijn, geeft vreugde en ga zo maar voort.

Maar het brengt ook heel wat twijfels en stress met zich mee, kan je beklemmen (‘Is dit het nu, het leven?’), kan een eenzaam gevoel geven, de vermoeidheid kan genadeloos toeslaan…

Ookal hebben miljoenen mensen het je al voorgedaan, evident is het niet.
Jonge ouders Hannelore en Maxime vertellen er graag meer over.

Verkeerslicht

Een volledig stressvrij bestaan zit er niet in. We hebben stress namelijk nodig om te overleven (lees hier meer). Maar trop is teveel (en te lang is ook te lang). Maar wanneer wordt het dan te veel of duurt het te lang? Dat hangt niet enkel van persoon tot persoon af, (denk bijvoorbeeld aan veerkracht) maar ook van de situatie waarin je je nu bevindt. Mensen met een groot (sociaal) vangnet kunnen waarschijnlijk net iets meer dragen dan zij die er dag in dag uit alleen voor staan.

Je kan het wat vergelijken met een verkeerslicht:

  • In de groene zone ben je rustig, kan je dragen wat er op je afkomt, ben je flexibel en heb je vertrouwen. Je bent, kort gezegd, jezelf en in goeden doen.
  • In de oranje zone ben je gespannen en prikkelbaar. Het is moeilijk om rust te vinden, zowel in je hoofd als in je lijf.
  • In de rode zone wordt het je te veel.

In iedere zone kan je zaken doen (of vragen aan anderen om het voor je te doen – je hoeft niet alles alleen te dragen!) om de stress draaglijk te maken, te laten zakken en terug tot jezelf te komen. Weet dat dit niet eenvoudig is. Blijf dus lief voor jezelf en leg de schuld niet bij jezelf.

Opgroeien verzamelde de meest belangrijke signalen en tips rond de verschillende zones op www.opvoedstress.be. Ontdek er je stressniveau en hoe je ermee om kan gaan.

Kindengezin opvoedstress 1080x1080 post02

4-4-4 kalmeert

Met de campagne Gestresseerd? 4-4-4 kalmeert wilt Opgroeien stress bij ouders bespreekbaar en hoger op de agenda plaatsen. De 4-4-4 oefening is hiervoor erg dankbaar omdat deze zo eenvoudig toe te passen is. De idee is dat wanneer je voelt dat het je te veel wordt, je even stilstaat en teruggrijpt naar de basis: je ademhaling.

4 tellen in
4 tellen vasthouden
4 tellen uit


Kapitein Winokio kan dat op een veel leukere en en catchy manier uitleggen in onderstaand lied...

Verder aan de slag

Is dit dé oplossing?
Natuurlijk niet. Maar het is wel een startpunt om op te merken dat je in de oranje of rode zone zit én om er verder mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met de oefeningen op geluksdriehoek.be, zoals buikademhaling, creatief met gedachten of de vijfvingeroefening.

Bovenal is er uiteraard nood aan een kader en een beleid dat ouders ondersteunt in hun ouderrol, door kwaliteitsvol kinderopvang aan te bieden, ouders te ondersteunen, netwerken uit te bouwen, mensen de kans te geven om (tijdelijk) minder te werken en ga zo maar voort.

De verantwoordelijkheid om met stress om te kunnen gaan ligt dus zeker niet enkel bij de ouders zelf!
Meer info op www.opvoedstress.be