Week van de deconnectie

Toegegeven, de laatste jaren is iedere week een ‘de week van …’.
Het doel van zulke weken is om bepaalde thema’s in de kijker en hoger op onze agenda’s en prioriteitenlijstjes te plaatsen. Deze week zetten we in op deconnectie.

(de)connectie

Voor wie de geluksdriehoek (goed) kent, klinkt dit misschien een beetje vreemd: connectie maken, verbonden en goed omringd zijn, zijn toch essentiële onderdelen om ons goed in ons vel te voelen? Wel, dat klopt helemaal en dat is ook wel degelijk het doel van deconnecteren. Het gaat over ontkoppelen van computer, smartphone en tablet en ruimte te maken voor andere dingen (die er misschien zelfs net ietsje meer toe doen dan het allernieuwste filmpje van schattige kittens).

Het nut van ontkoppelen

Wanneer we aan het werk zijn, naar een scherm kijken, berichtjes typen of lezen… staat ons hoofd op aan. En wanneer we te veel uren aan een stuk aan moeten staan, heeft dat een impact op hoe we ons voelen, op hoe goed we kunnen nadenken, op ons energie- en stressniveau en ga maar door. Het is dan ook belangrijk om ons hoofd voldoende herstel te bieden, om af en toe een uit te staan. Je kan dat expliciet een lange periode doen, zoals men tijdens ‘de week’ voorschrijft, maar het loont evenzeer om doorheen de dag voldoende pauzes in te lassen. Deze pauzes kunnen bestaan uit iets te drinken nemen, wat te bewegen, een babbeltje te slaan, maar evenzeer uit even uit het raam te staren en je gedachten de vrij loop te laten. Op deze manier kan je hoofd even herstellen, waarna je meer gefocust en creatief aan de slag kan.

Het digitale gevaar

We beschikken tegenwoordig over een heel arsenaal aan fantastische digitale tools. Deze zijn zo goed gemaakt (en voor velen: zó verslavend) dat het niet evident is om zelf in controle te blijven en geen slaaf te worden van het digitale gevaar (vergeef ons gevoel voor drama). Heel wat gebruikers van digitale tools merken op dat het gebruik ervan steeds een grotere hap neemt uit hun leven, waardoor ze niet (meer) kunnen inzetten op die dingen die er echt toe doen (denk aan het bouwblok ‘jezelf kunnen zijn’ uit de geluksdriehoek). De impact van ‘problematisch’ gebruik kan gaan tot slechter slapen, werken en studeren, sneller stressgerelateerde klachten vertonen, negatiever denken…

Het loont dus om hier bewust mee om te gaan.

De week van

De initiatiefnemers willen ons graag uitdagen om een hele week lang afstand te nemen van onze (geliefde) digitale toepassingen. Het doel is dus om de vrijgekomen tijd in waardevolle en schermvrije activiteiten te investeren. Denk aan boeken lezen, creatief zijn, live met mensen afspreken, van de natuur genieten, je appartement opruimen… Inspiratie nodig? Check dan Me-time op geluksdriehoek.be

“Je mag de Week van de Deconnectie gerust zien als een bezinningsweek waarin we het debat openen over de collectieve en individuele gevolgen van de digitale revolutie. Niet om het kind met het badwater weg te gooien, wel om op termijn te komen tot een nieuw en gezond evenwicht tussen ons online en offline leven.”

Gunnar Michielssen