Zoals gezien op Kalm Waes

Tom Waes slaat in zijn nieuw programma een andere weg in. In plaats van zich te wagen aan grootse uitdagingen of halsbrekende stunts, gaat dit zelfverklaard stresskonijn op zoek naar rust en kalmte in zijn lijf en hoofd. Dat klinkt misschien minder spectaculair dan het lopen van de marathon des sables, maar voor Waes is het wel degelijk een grote uitdaging. En als je weet dat stress één van de grootste ziektes van deze tijd is, is het een wel erg relevant thema.

Wat kunnen we dan leren van Tom Waes en zijn zoektocht naar kalmte?
We nemen je mee in de zaken die ons zijn opgevallen (en waar ook jij thuis mee aan de slag kan).

Let op: Dit artikel bevat spoilers voor zij die de afleveringen nog niet zagen.

Buikademhaling

Leren ademen

Hét terugkerend thema in het programma is ademhaling: boxademhaling, buikademhaling, de 4-6 methode, apneuduiken… Het lijken wel wondermiddelen tegen stress. Een wonder is het niet, want we ademen allemaal. Maar toch kunnen we anders en misschien zelfs beter leren te ademen.

Want het klopt wel degelijk dat de manier waarop we ademen heel erg snel effect heeft op ons lichaam en bijgevolg op hoe we ons voelen. Door je ademhaling te vertragen en in een bepaald ritme te ademen, breng je je lichaam tot rust. En rust in je lijf, brengt rust in je hoofd.

App Meditation moments

Meditatie

Net als letten op zijn ademhaling heeft Tom leren mediteren. Voor veel mensen klinkt dit nog altijd wat zweverig, maar op zich gaat (leren) mediteren over niet veel meer dan aanwezig zijn en observeren.

De ene persoon is hier al sneller mee weg dan de andere en dit is onmiddellijk de grootste uitdaging van mediteren: het vergt heel wat oefening en tijd. Maar gelukkig is het geen wedstrijd én is het helemaal ok om gefrustreerd te raken. Meer nog: als je deze frustratie kan opmerken en weer los kan laten, dan bén je gewoonweg aan het mediteren. Het doel is dus niet om ‘het grote niets’ te bereiken. Je mag gerust nog gedachten hebben.

Verbondenheid Preview

Alleen is maar alleen

De ene mens omschrijft zichzelf als extravert en moet steeds omringd zijn door anderen, terwijl de ander een huismus is die graag alleen is. Daarin verschillen mensen, maar hoe dan ook zijn we een sociale diersoort die nood heeft aan anderen. Na een zestal dagen alleen te zijn in zijn hut begint Tom die anderen dan ook sterk te missen.

Vanuit dat gemis kan gelukkig ook iets moois ontstaan. Het zet je -wanneer je er bewust op inzet tenminste- aan tot nadenken: wie zijn de mensen die ik het sterkst mis? Wat betekenen ze voor mij? Wat beteken ik voor hen?

En de meest krachtige vraag van allen: waar ben ik dankbaar voor? Een tip voor Tom: noteer dit zodat het zwart op wit op papier staat en laat het ook effectief weten aan deze mensen. Dat is misschien wat spannend, maar het kan o-zo-mooi zijn (dat zie je bijvoorbeeld hier).

Slaap

Het belang van slaap

Net zoals dat het geval is met ademen, slapen we allemaal. Maar of we allemaal goed slapen? Tom Waes alvast niet. Kwalitatieve slaap is nochtans écht (of toch bijna) een wondermiddel om je stressniveau te verlagen en je mentaal welbevinden te verhogen. Tijdens je slaap gun je je lichaam en geest namelijk de kans om te herstellen en te verwerken.

Van gsm naar wekker

Tom besteedt best wat tijd van de dag op zijn smartphone, al valt het al bij al nog wel mee. Wat problematischer is, is dat een groot percentage van die tijd niet de bedoeling was: even dat filmpje kijken wordt scrollen en blijft scrollen. Klinkt dit herkenbaar?

De truc is niet om je smartphone per se te verbannen uit je leven, maar wel om er bewuster mee om te gaan: jij kiest wat je doet en waar je naar kijkt, niet de app. Stel enkele ‘basisregels’ op voor jezelf en gebruik hulpmiddeltjes als ‘schermtijd’ om alert te blijven rond je gebruik.

Oh ja, en de makkelijkste tip om ervoor te zorgen dat je niet in bed blijft scrollen (want da’s nefast voor je slaap!): koop een wekker en je smartphone hoeft niet mee naar de slaapkamer.

Ijsbad

Baden in het bos, in ijs en andere experimenten

We zien Tom Waes ook nog roepen in een soort van vaas (echt waar), wandelen, een klankschaal bespelen (een handpan om precies te zijn), zwemmen in de ijskoude Noordzee, een ijs- en bosbad nemen, door een bos sluipen en kruiden plukken, op stilteretraite gaan bij monniken en ga zo maar door.

Moeten we dat nu allemaal gaan proberen?
Natuurlijk niet.
Wat wél nuttig is, is om uit te zoeken wat voor jou werkt.