Blijf positief denken

Wat er nu gebeurt, ligt buiten ons kunnen. De situatie is nog steeds anders dan wat jij, je gezin of huisgenoten gewoon zijn. Ongewone situaties zorgen voor stress, en dat is normaal: je hebt al heel wat kleine of grote teleurstellingen moeten slikken. Van een feestje dat niet doorging tot ontslag; we kunnen er helaas weinig aan veranderen. Laat los wat je toch niet kunt veranderen.

Probeer te berusten en te focussen op de dingen die je zelf kan controleren: wat kan je doen? Met wie kan je contact opnemen en waar kan je de juiste informatie vinden?

De gebeurtenissen kan je niet veranderen. Wat je wel kan veranderen, is je blik. Richt je aandacht op de positieve dingen: de zon die schijnt, de vogels die fluiten, een goed gesprek met een vriend(in) … Zijn er dingen die je erg mist? Een concert van je favoriete band, uitstapjes of een etentje met vrienden… Zet dat gemis om in dankbaarheid voor wat je normaal wel hebt. Je mist je vrienden of familie omdat je zo’n goede band met hen hebt, je mist dat concert om je zorgen even te vergeten en samen met andere mensen te genieten van de muziek… Er zijn heel wat dingen om dankbaar voor te zijn – dingen die we doorgaans vanzelfsprekend vinden, maar die we nu waardevol vinden. Dat lost de frustratie en het verdriet niet op, maar maakt het een tikkeltje draaglijker.

Lachen is gezond, en nu echt nodig. Haal je creatiefste zelve naar boven en zoek manieren om vanop afstand samen met anderen te zijn. Kleef ludieke boodschappen op je raam voor je buren, organiseer een fancy skypediner met je hele vriendengroep. Een virtuele koffiepauze met de collega’s. Of een superspannend online spel met de familie? Wordt (groen) lachen! Misschien organiseert je favoriete stand-upcomedian online voorstellingen of een voorstelling in beperkte kring (denk aan een mondmasker)?

Aan de slag

Drie positieve dingen: Soms lijkt het leven alleen te bestaan uit tegenslag. Nochtans gebeurt er iedere dag wel iets dat de moeite waard is. Zoek het niet te ver! Een nummer uit je jeugd horen op de radio, een prachtig jasje vinden in de tweedehandswinkel, een voorstel om lekker iets te gaan eten met iemand uit jouw bubbel … Het telt allemaal mee! Het vraagt wat oefening om deze positieve zaken te herkennen, maar het helpt om je batterijen op te laden!