Bouw rust in voor je geest

Ons leven is de afgelopen maanden erg overhoop gehaald. Het is dus niet zo vreemd dat je hierdoor stress, onzekerheid of angst ervaart. Duw deze negatieve emoties niet weg: besteed er bewust aandacht aan, maar probeer je geest ook cruciale rust te geven.

Maak je je zorgen om je gezondheid of om die van je dierbaren? Of over je financiële situatie …? Benoem je bezorgdheden, spreek ze uit of schrijf ze op. Zo structureer je je gedachten en kan je er een beetje afstand van nemen. Die zorgen zijn dan niet weg, maar wegen dan eventjes minder zwaar.

Voorzie elke dag een ‘piekermoment’: maximaal een uur om daarmee bezig te zijn. Voel je niet schuldig als je piekert, maar beperk je gepieker tot dat ene uurtje: parkeer je zorgen daar.

Duiken de piekergedachten buiten dit uurtje op? Laat het niet toe, zeg luidop ‘stop’ en zoek een activiteit die je kan afleiden: een klusje in huis, even naar de winkel, luisteren naar de radio ...

Je hebt er ook baat bij om je hoofd even helemaal tot rust te laten komen. Geen nieuwsberichten, mobiele telefoon aan de kant en even geen sociale media of e-mailberichten. Een moment waarop je helemaal niets moet. De ene persoon komt helemaal tot rust in een warm bad, terwijl de andere net nood heeft aan een stevige wandeling.

Door yoga of mindfulness-oefeningen te doen focus je je volledig op je houding, lichaam en ademhaling, waardoor je geest al de rest even vergeet. Ook kleuren, tekenen, muziek spelen of tijd in de natuur doorbrengen... kan dit effect hebben: jezelf verliezen in waar je mee bezig bent in plaats van verloren te lopen tussen je gedachten.

Ga dus op zoek naar wat jou rust geeft en zet dit bewust in wanneer je hoofd vol lijkt te zitten. Beter nog: gun jezelf elke dag dit rustmoment – hoe moeilijk het ook is om dit in te plannen.

Aan de slag

Ben jij soms ook zo druk bezig dat je jezelf vergeet? Het leven is meer dan alleen 'moeten'. Hier vind je een gids om iedere dag de moeite waard te maken en een steun voor als het even wat minder gaat.